[ Blog je zatvoren od 26.1.2008. Ne zaboravite na TV-forum, Forum o Zabranjenoj ljubavi te moj drugi blog! ] Šest hit-serija - TV-world #1 - Blog.hr

Šest hit-serija
[ # ]

...koje nikako da osvanu na našim malim ekranima


Dr. HouseKad je riječ o emitiranju popularnih TV serija, može se slobodno reći da domaće TV kuće zaostaju za drugima. No, što se toga tiče, bar smo ispred zemalja kao što su Poljska, Bugarska, Rumunjska… Ali ako ćemo se uspoređivati sa zemljama gdje se traktori voze glavnim gradskim prometnicama i gdje jedan muškarac sinkronizira cijeli film, ajme nama. Nije baš tako crno, ima nekoliko vrhunskih serija, prije svega “Reži me”, “Dr. House”, “Izgubljeni”, “CSI” (”Miami”, “Las Vegas”, “New York”) i “Uvod u anatomiju”, ali je i te kako sivo. Ako se i pojavi neka dobra serija, kao ona humoristična “Svi mrze Chrisa”, onda je u nekom gluhom terminu.

Ono što boli jest da se kupuju nove serije koje se najavljuju kao hitovi, a zapravo su smeće. U vrijeme Interneta informacije su nam vrlo dostupne, tako da nas gospoda s televizije ne mogu uvjeriti da je nešto bio hit u SAD-u, ako svojim očima možemo vidjeti podatke o gledanosti, ili pak da su se serije koje nam serviraju prestale snimati (zbog pomanjkanja zanimanja). Očito, hrvatske televizije čiste američka skladišta, a u tome svakako prednjači RTL, jer ona smeća koja oni prikazuju su mi preko televizije zagadila stan!

Budemo li čekali naše TV kuće da (ot)kupe ono što stvarno želimo gledati, dogodit će nam se situacija koju imamo sad. Na našim malim ekranima vrte se serije koje su u Americi igrale krajem 80-ih, e jesmo provincija! Donosim vam pregled hit-serija koje već neko vrijeme igraju preko bare, pa odlučite što vam se sviđa. Ako vam se ne da čekati duboku starost da biste pogledali predložene serije, imate Interneta, a i naš poznati mali oglasnik prepun oglasa koji ih nude po popularnim cijenama (nezakonito!). E, pa gospodo s televizije, ne želimo “Lijepe i ambiciozne”, želimo “Heroes”, “Skins” i “Weeds”!


HEROES
Najbolja reklama ove SF serije jest to što je uspoređuju s legendarnim serijalom “Zvjezdane staze”. “Heroes” je američka drama koja govori o ljudima koji su se jednog dana probudili i shvatili da imaju izvanredne moći. Njihove sudbine je povezalo proročanstvo o katastrofi, nuklearnoj eksploziji u središtu New Yorka. Zanimljiv je i način na koji je serija rađena, u stilu američkih stripova s kratkim pričama u više nastavaka koje postupno tvore veću i složeniju priču. Svi koji su pogledali seriju slažu se u jednome: prva epizoda dovoljna je da vas prilijepi za ekran. Gledajući “Heroes”, imate osjećaj deja vua. Dobro poznati stripovski štih je optimiziran do krajnosti kako bi se dobila hollywoodska popularnost, ali i hollywoodska zarada. Kao da su pokupili brdo ideja iz uspješnih (blockbuster) adaptacija stripova o superjunacima i sve to saželi u 40 minuta. Dobro su pogodili jer “Heroes” je jedna od najgledanijih novih serija, kako u SAD-u, tako i u cijelom svijetu. Navodno ju je HRT već otkupio i trebala bi se početi prikazivati uskoro!

SKINS
Sjećate se filma “Klinci” iz 1995. godine? E, pa “Skins” je nevjerojatno sličan “Klincima”. Nije još jedna u nizu blesavih američkih teen serija u stilu “Beverly Hillsa”, droga, alkohol i seks ovdje nisu tabu-tema. Britanski “Skins” neušminkana je priča o tinejdžerima i njihovim avanturama u svijetu seksa, droge, mobitela, razuzdanih tuluma i borbe s anoreksijom. Od razrednog ljepotana i njegove seksi djevojke, preko mladog muslimana sklonog tabletiranju, plavokosog homoseksualca, anoreksične djevojke… Serija obiluje psovkama, uz pokoju masturbaciju i izlazak u gay bar, a golotinja je uobičajena. Pazite samo zaplet premijerne epizode - dežurni geek od lokalnog luđaka s prijateljima kupi hrpu kanabisa ne bi li na tulumu napušio prijateljicu te tako konačno izgubio nevinost. Ona je anoreksičarka koja se u međuvremenu overdozira tabletama, a tu je i jedna tučnjava te debela istočnoeuropska cura koja ne govori engleski, ali se ševi na stražnjem sjedalu automobila koji jureći pokušava na vrijeme overdoziranu djevojku dovesti do bolnice. Šmokljan u kasnijim epizodama (svaka je posvećena jednom liku, uz praćenje sudbina ostalih) shvati da je diler kojem duguje novac njegov novi školski učitelj.

WEEDS
“Weeds” je najbolja roba koju možete dobiti za svoj novac. Radnja serije prati kućanicu/udovicu/majku Nancy Botwin (Mary Louise Parker) kojoj, nakon što ostane bez muža i prihoda, ne preostaje ništa drugo nego da zasuče rukave, nabavi travu, izvadi vrećice, pakira “proizvod” i distribuira u američkom predgrađu (Agrestic). Dilanje i roditeljstvo teško idu ruku pod ruku i ubrzo nastaju problemi, kako u kući, tako i na ulici. Djeca stvaraju probleme zbog njezina čestog izbivanja, lokalni dileri podivljaju kada vide da se pojavio “novi šerif u predgrađu”, a Nancy mora izbalansirati obiteljski život s kriminalnim miljeom. Mary Louise Parker briljira kao Nancy, a uz nju se pojavljuje i cijela plejada odličnih glumaca kao što su Elizabeth Perkins, kao njezina najbolja prijateljica i neizlječiva neurotičarka, Romany Malco, kao nabavljač, Justin Kirk, kao prosvjetitelj koji njezinu djecu uči neprocjenjivim životnim mudrostima, primjerice, kako masturbirati sa zagrijanom korom banane, i Kevin Nealon, kao napušeni gradski vijećnik sklon dubokoumnim raspravama s Kirkom (primjerice, kako zovemo onaj dio koji se nalazi između anusa i penisa).

BROTHERS & SISTERS
“Brothers & Sisters” prati živote članova obitelji Walker, za koju ne možemo reći da je sasvim obična obitelj. Petero braće i sestara - Sarah, uspješna poslovna žena koja se okreće obiteljskom biznisu, Tommy, šarmantni osvajač ženskih srca, Kevin, odvjetnik homoseksualac koji uči nove lekcije o ljubavi, Justin, koji se bori s ratnim traumama i ovisnošću, te Kitty, konzervativna radiovoditeljica koja postaje TV zvijezda - pokušavaju izbalansirati svoje živote i prihvatiti svoje roditelje kao uplašene, kontradiktorne i zaboravne, a ne kao nedodirljive oca i majku. Otac William moćna je glava obitelji čija se riječ nikada ne dovodi u pitanje, a majka Nora prava je domaćica. Ujak Saul neizostavan je dio ove vesele družine. Tu su još i Sarahin muž Joe, Tommyjeva supruga Julia i misteriozna žena koja pokušava upropastiti obitelj i njihovu kompaniju. U seriji glumi zaista impresivna glumačka ekipa. Prije svih Calista Flockhart, koja se proslavila ulogom u seriji “Ally McBeal”, glumi Kitty Walker.

DAMAGES
Ellen Parson (Rose Byrne) korača ulicom okrvavljena lica i ruku sa šokantnim izrazom lica, vidno potresena. Presreće je policija koja joj pruža pomoć i vodi je na ispitivanje. No Ellen ne želi reći ništa što bi dalo naslutiti što joj se dogodilo. Jedini trag je krvava vizitka nađena u džepu Ellen na kojoj piše “Upozorena si”, no taj trag ne vodi nigdje! Serija počinje s događajima šest mjeseci prije spomenutog događaja. Ellen sudjeluje u velikoj sudskoj parnici u kojoj je spremna učiniti sve da pobijedi. Isprepleću se događaji iz prošlosti s onima u sadašnjosti, nešto kao u hit-filmu “Memento”. Vjerujem da vas je ovo zaintrigiralo. Riječ je o drami pod imenom “Damages” ili, u slobodnom prijevodu, “Oštećenja”. Drama koja prati živote čak šest glumaca i pokušava u isto vrijeme zakomplicirati i objasniti događaje koji su doveli do uvodne scene, u Americi je naišla na dobru gledanost unatoč relativnoj nepoznatoj glumačkoj postavi, ali nakon prve sezone od 13 epizoda nastavak je pod upitnikom. No, nema straha, kad dođe do nas 2012. godine, možda snime još koju sezonu.

CLOSER
Evo, i feministice su došle na svoje. Nakon najezde homoseksualaca u serijama, dobili smo i policijsku postaju koju vodi žena. O čemu se radi? Pa, Brenda Leight Johnson (Kyra Sedgwick) je (gle čuda) žena, detektivka koja je preuzela specijalnu jedinicu istražitelja umorstva u L.A.-u. Kako to već biva, svi su u strahu što će se dogoditi kad Brenda preuzme postaju, i s pravom su u strahu jer Brendu prati glas da lako staje ljudima na žulj. Unatoč tome njezina jedinica je jedna od najboljih u rješavanju zločina. Ne znam za vas, ali ja jedva čekam ovu seriju, jer sigurno nas očekuju brojna iznenađenja. Zamislite samo epizodu u kojoj Brenda ima PMS, e tad ne bih volio biti u koži zločinca. Ti ćeš meni ubijati na mom terenu, pa paf glavom od stol, ološu jedan! Brenda, mi te volimo!

Izvor: Slobodna Dalmacija

24.11.2007. , subota, 19:06 [ Ovdje komentiraj (16) ] Posjeti forum

<< Arhiva >>

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Toliko vas je bilo od 15.05.2006!

10 najkomentiranijih postova

  • 01. Dora 2007. (83)
    02. Puna kuća (46)
    03. Zvjerinjak 'Zabranjene ljubavi' (39)
    04. Anin dvostruki život (38)
    05. Velike greške Običnih ljudi (36)
    06. Sam u kući (34)
    07. Juhuhu (33)
    08. One Tree Hill (32)
    08. Policijska patrola (32)
    09. Kosti (31)
    09. Will i Grace i Dadilja (31)
    10. Prvi radni dan (30)
    10. Lovci na natprirodno (30)

    TV-program


Blog kalendar